Portal @lfa  - Udruga za kreativni razvoj Web povezuje ljude Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
 

ŠAHOVSKI KLUB

 

Od 1998. do 2002. g. Od 1990. do 1998. g. Od 1979. do 1990. g. GALERIJA
Korisni linkovi
Šahovski savez OBŽ Slovenski šahovski savez Svjetski šahovski savez Lovac na damu Hrvatski šahovski savez

 

Od 1998. do 2002. g.

ŽENSKA EKIPA NAJBOLJA U HRVATSKOJ 1998. - 2002.

U drugoj sezoni natjecanja po novom sustavu (1998) - mada pojačani Osječaninom fide majstorom I. Vitićem i mađarskim internacionalcem L. Krizsanyijem -seniori ne uspijevaju zadržati drugoligaški status. U III. HŠL - istok potom nastupaju znatno oslabljeni; u Beli Manastir nakon reintegracije Baranje vratili su se odlični šahisti i dragi prijatelji D. Bubalović i J. Arbanas, a S. Basrak, D. Huis, B. Popović i Z. Puljek Salai rijetko su u momčadi zbog studentskih, obiteljskih i radnih obveza. Ipak, povratkom u klub Damira Šargača i povremenim nastupima D. Huisa i Z. Puljek Salai, pomlađena momčad predvođena Danielom Burićem u sezoni 2000./2001. osvaja solidno treće mjesto i povratak u Drugu ligu. Poslije ostanka u drugoligaškom društvu 2001./2002. g. (sedmo mjesto) u idućoj natjecateljskoj sezoni klupska momčad nastupa s dva pojačanja. Član kluba i momčadi postaje solidni majstorski kandidat Osječanin Hinko Cajzler. Udajom, iz Slatine dolazi živjeti i igrati šah u Belišću jedna od trenutačno najboljih šahistica Hrvatske -ženski majstor Rajna Šargač. Juniorska klupska momčad u sastavu , I. Grgurić, J. Tonković i D. Predović - znači bez najjačeg igrača D. Huisa -osvaja odlično treće mjesto u II. HŠL (1998). No, iduće godine kada dolazi do smjene generacija i otkazivanja nastupa nekoliko jakih igrača ekipa ne sudjeluje u drugoligaškim borbama. Od tada juniori nastupaju u sasvim pomlađenom sastavu u III. HŠL - istok s prosječnim rezultatima.

Pod novim imenom "Belišće-Metalis" i sponzorom tvrtkom P. Karduma, već u prvom nastupu među prvoligašicama (1998), Belišćanke postaju najbolje u Hrvatskoj. Osvajanjem državnoga prvenstva i drugoga mjesta na Kupu HŠS belišćanske šahistice otpočinju svoju dominaciju u hrvatskom ekipnom ženskom šahu. Do naslova prvakinja ekipa je došla s dobivenih svih osam mečeva. Zorica Puljek Salai na drugoj, a Mara Đeno Jelica, pojačanje iz "Murse" Osijek na trećoj ploči, najuspješnije sudionice su prvenstva. U susretima s jakim stranim igračicama drugih ekipa na prvoj ploči odlična je i gostujuća rumunjska velemajstorica Elena Cosma Luminita. Za ovu godinu Hrvatski šahovski savez proglašava belišćansku ekipu šahistica najuspješnijom u Hrvatskoj. Godine 1999. Belišćanke prvo osvajaju Kup HŠS i potom kao prošlogodišnje prvakinje predstavljaju Hrvatsku na Kupu europskih prvakinja (Nova Gorica - Slovenija). Pojačana reprezentativkama - jedinim hrvatskim ženskim velemajstorom Mirjanom Medić i ženskim međunarodnim majstorom Vlastom Maček - belišćanska ekipa ovdje ustvari nastupa kao šahovska reprezentacija Hrvatske. Među dvanaest vrhunskih europskih ekipa šahistice "Belišće-Metalis" podijelile su peto i šesto mjesto (po meč bodovima su osme), što je rezultat adekvatan rejting - vrijednosti ekipe. Na državnom prvenstvu nadmoćno je obranjen naslov prvakinja uz ocjenu izvjestitelja -"fenomenalne Belišćanke". Sedam pobjeda, čak pet s maksimalnih 3:0, jedan neriješen rezultat i jedan poraz .Na svojim pločama Zorica Puljek Salai (druga ploča) i Mara Đeno - Jelica (treća ploča) opet su bile najuspješnije igračice prvenstva. Pored rumunjske velemajstorice ekipu su činile još i mlade snage Danijela Predović i Aleksandra Todorović. Nakon dvostruke krune, HŠS i za 1999. godinu "Belišće-Metalis" dodjeljuje priznanje kao najuspješnijoj hrvatskoj ženskoj ekipi. Posljednje dvije godine Belišćanke nastupaju oslabljene neigranjem Zorice Puljek Salai, ali ostaju u vrhu hrvatskoga ženskoga šaha. Osvajaju Kup HŠS i drugoplasirane su u Prvoj ligi 2000. godine, odnosno dvaput su treće u ovim natjecanjima 2001. godine. Povratak na sam vrh hrvatskoga ženskog šaha dolazi 2002. godine. U rujnu osvojen je treći po redu naslov državnih prvakinja u I. hrvatskoj šahovskoj ligi za žene u Puli. Ovaj izvanredni uspjeh kao doprinos obilježavanju pedesetgodišnjeg jubileja kluba postigle su: velemajstorica Elena Cosma Luminita, ženski međunarodni majstor Mara Jelica, ženski majstor Rajna Šargač (najuspješnija u ekipi), ženski majstorski kandidat Danijela Predović i mlada prvokategornica Ana Berke. Ekipa dobiva više priznanja; od Grada Belišća za izvanredne sportske rezultate 1998., Zajednica sportskih udruga Grada Belišća 1999. i 2002. proglašava je za najuspješniji sportski kolektiv Grada, Međužupanijska šahovska zajednica dodjeljuje joj priznanje kao najuspješnijoj ženskoj ekipi Slavonije i Baranje u 2000. godini.

Članice kluba iznimne uspjehe postižu i na pojedinačnim natjecanjima. Početkom 1998. godine Zorica Puljek Salai uz novu titulu regionalne prvakinje (Bizovac, veljača) obogaćuje svoju riznicu naslovom koji je u njoj nedostajao. U siječnju u Puli postaje državna seniorska prvakinja. Na istom državnom prvenstvu odlična treća je nova članica kluba ženski međunarodni majstor Mara Đeno- Jelica. Ovim rezultatima Zorica Puljek Salai (po treći put) i Mara Đeno -Jelica izborile su pravo nastupanja na Zonskom turniru za žensko prvenstvo svijeta 1998. u Dresdenu (SRNJ). Kvaliteta belišćanskih šahistica potvrđena je i njihovim izborom među hrvatske reprezentativke za više šahovskih olimpijada i europskih prvenstava. Nastupaju na Šahovskoj olimpijadi 1998. godine u Elisti (Rusija), to je Zorici treća Olimpijada, a Mara Đeno -Jelica je i članica hrvatske reprezentacije na europskim prvenstvima u gruzijskom Batumiju (1999) i španjolskom Leonu (2001). Nakon Erevana 1996., Eliste 1998. i Carigrada 2000., Mara Jelica nastupa i na svojoj četvrtoj olimpijadi na Bledu (2002.). U Turskoj i Sloveniji jedina je hrvatska reprezentativka koja ostvaruje rezultat bolji od očekivanoga. Krajem 1998. Zorica bilježi i vrijednu pobjedu u jakoj konkurenciji na ženskom turniru u Valpovu, a to joj uspijeva i 2000. godine. Od lipnja 1998. god. stalno je hrvatska šahistica s drugim najvišim rejtingom među najboljim šahisticama svijeta. Svojom ambicioznošću i ozbiljnošću, predanim radom i postignutim rezultatima, Zorica je godinama uzor mnogim mladim šahistima u Belišću, regiji i Hrvatskoj. Za izuzetne uspjehe i doprinos sportskom i sveukupnom društvenom životu svojega rodnoga mjesta i njegovoj široj afirmaciji Zorica Puljak Salai ponovno je sportašica Grada Belišća (1998) da bi u 2000. godini dobila i najviše javno priznanje naše zajednice -"Grb grada Belišća".

U Klub godine 2001. i 2002. dolaze novi pojedinačni naslovi državne prvakinje. Mara Jelica u Puli i Zagrebu na pojedinačnim otvorenim prvenstvima Hrvatske za šahiste i šahistice dvaput uzastopce je državna prvakinja s pravom sudjelovanja na europskom pojedinačnom prvenstvu. Ovim se broj naslova državnih prvaka u klubu popeo na petnaest. Uz to Mara Jelica na I. HŠL 2001. godine je najbolja druga ploča. Na državnom ženskom prvenstvu u ubrzanom šahu 2002., organiziranom u sklopu obilježavanja 90 godina HŠS, vrlo solidna je trećeplasirana. Na istom prvenstvu Rajna Šargač osvaja izvanredno 1.-2. mjesto, a Zorica Puljek Salai je sedma. Od srpnja 2002. g. Rajna Šargač trećepozicionirana je među najbolje rejtingiranim šahisticama Hrvatske.

Zadnjih godina Klub opet ima mladih talenata koji se svojim rezultatima, kao i nekad prije drugi, uvrštavaju među najbolje kadete Hrvatske (Ana Berke), Slavonije i Baranje (Marko Marjančević) i Osječko-baranjske županije (Ozren Jakišić). Na županijskom pojedinačnom prvenstvu odigranom u Belišću u siječnju 2002. godine Ana Berke produžava tradiciju – postaje kadetska prvakinja Osječko-baranjske županije (tridesetšesti naslov regionalnoga prvaka u Klubu). U prvom nastupu među starijim kadetkinjama peta je u Hrvatskoj, a godinu završava podjelom odličnog trećeg mjesta na neslužbenom ženskom prvenstvu Hrvatske u Valpovu. Postaje stalna članica prve klupske momčadi. Za takve uspjehe četrnaestogodišnja Ana Berke je od Zajednice sportskih udruga Grada Belišća proglašena za sportašicu Grada u 2002. godini. I u Valpovštini ponovno je (seniorski) prvak iz ŠK "Belišća" - kao u najboljim danima Damir Šargač pobjeđuje na brzopoteznom prvenstvu 2001. godine.

Klub je i dalje vrijedan šahovski organizator natjecanja lokalnoga, regionalnoga pa i međunarodnog značaja. Za Dan Grada Belišća, 1. svibnja, ulazi u tradiciju održavanje brzopoteznoga otvorenog pojedinačnog prvenstva županije ili Belišća. Kadetska pojedinačna županijska prvenstva organizirana su 2001. i 2002. godine. Veliki međunarodni otvoreni turnir u Bizovcu, kojega od 1990. godine počinje organizirati ŠK "Belišće" sa sponzorom tvrtkom "Metalis" Bizovac, igra se od 1998. svake godine i ovogodišnji je bio deveti po redu. Pobjednici turnira gotovo redovito postajali su aktualni državni prvaci odnosno prvakinje: velemajstori Zdenko Kožul (1993., 2000.), Mladen Palac (1995.), Robert Zelčić (1996., 1999., 2001.), i Ognjen Cvitan (2002.) te međunarodni majstor Zvonimir Meštrović (1998.). Među ženama najbolje su: ženski međunarodni majstor Zorica Puljek Salai (1990., 1993., 1998.) i ženski velemajstor Mirjana Medić (1995. -1996., 1999. -2002.). Po jačini i broju (2000.g. -rekordnih 135) sudionika, ali i po uzornoj organizaciji turnir stječe ugled jednoga od najcjenjenijih u Hrvatskoj.

Naš član, veteran i legenda hrvatskoga šaha, drugi hrvatski šahist s titulom velemajstora (od 1964.), osebujna ličnost svjetskoga šaha - Mato Damjanović -dobitnik je najvišega priznanja Hrvatskoga šahovskog saveza "Trofej HŠS" za 1998. godinu. Za izuzetne uspjehe i doprinos sportskom i sveukupnom društvenom životu tijekom svojega polustoljetnog postojanja, Klub je u 2002. dobio visoka javna priznanja. I to od HŠS -Trofej HŠS za 2001., a od lokalne zajednice -"Grb grada Belišća". Priznanja dobivaju i klupski organizatori. Pero Kardum je izabrani predstavnik županije i regije u Upravnom odboru HŠS u mandatu 1998.-2000. i ponovno od 2000. godine. Milan Salajić u prvome mandatu Šahovskoga saveza Osječko-baranjske županije njegov je predsjednik od 1998.-2000. godine. U naslovljenom razdoblju predsjednik kluba je Pero Kardum, a operativni i vrlo agilni potpredsjednik je Slavko Marjančević. Dužnost tajnika obavljali su Ivan Sarić i Daniel Burić.

Pripremio: Milan Salajić

@
design by Aleksandra Todorović
powered by Belkatalog CMS - J. K. "Gašo"