Početna O nama Povijest Izdanja MH Belišće Zbornik 5 Grad Belišće Milan Salajić: Belišće album (zbirka tekstova i fotografija) Frano Budić: Novo ruho Josip Alošinac: Da se nikad ne zaboravi Frano Budić: Duge noći bez sna Zbornik 4 Grad Belišće – Muzej Zdenka Frajtag: Belišćanske svaštice Zdravko Pavlović: Duhovnost Bistrinaca Razglednica Belišća (utemeljitelji) Učenici PŠ Veliškovci: Što su jeli naši stari Milan Salajić: Staro Belišće Frano Budić: Posvetnice Frano Budić: Sve po pet Zdravko Pavlović: S prirodom Valpovštine Marija Ajduković: Knjižnice u Belišću Antun Bučanac: Moje je srce u Belišću Viktor Gutmann: Filmska sjećanja 1926.-1938.(DVD)
Zapisnici Foto galerija Kontakt 
Korisni linkovi
Matica hrvatska Matica hrvatska
Wikipedija
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Gradska knjižnica i čitaonica Belišće Grad Belišće  

 

 

 

Milan Salajić: Staro Belišće

 

Milan Salajić napisao je prvi pregled povijesti Belišća od nastanka do 1945. godine. Knjigu čine dva poglavlja: I. Ljudi i doga đaji 1884.-1945. Milana Salajića i II. Šetnja starim Belišćem Josipa Heckenbergera te brojni Dodaci koje je Salajić priredio.

Iz predgovora: „Knjiga je koncipirana kao kulturno-povijesni vodič i pregled povijesti Belišća od 1884. do 1945. godine sa sažetim kronološkim prikazom važnijih događanja i njihovih aktera u navedenom razdoblju – u područjima gospodarstva, graditeljstva, obrazovanja, zdravstva, politike i lokalne uprave, stanovanja, opskrbe, kulturnoga života, sporta... Zapise o ljudima i događajima, kao i opis bivše stambene kolonije prate brojne ilustracije da dodatno dočaraju izgled i život staroga Belišća. Među njima, svakako, blistaju lijepe i sugestivne slike slavonsko-podravskoga krajolika i njegove, Gutmannove, belišćanske željeznice, na akvarelima Ivana Rocha. U dodatku je iscrpna bibliografija te popisi tvrtkinih i lokalnih dužnosnika, kao i rodoslov potomaka Henrika Salamona Gutmanna odnosno njegovih sinova, utemeljitelja Belišća.“

U svojim su se recenzijama o knjizi pohvalno izjasnili dugogodišnja kustosica Zdenka Frajtag i povjesničar dr. sc. Dinko Župan, a ova „pouzdana i konzistentna kronologija Belišća“ budući da je prevedena i na englesni jezik, dostupna je širokom krugu čitatelja i proučavatelja povijesti Belišća.


 

Ogranak Matice
hrvatske u Belišću

http://www.belisce.eu/mh/?id=s&slnk=192&pw=377
http://www.belisce.eu/mh/?id=s&slnk=192&pw=378
http://www.belisce.eu/mh/?id=s&slnk=192&pw=391
http://www.belisce.eu/mh/?id=s&slnk=192&pw=392
http://www.belisce.eu/mh/?id=s&slnk=192&pw=393
http://www.belisce.eu/mh/?id=s&slnk=192&pw=394
http://www.belisce.eu/mh/?id=s&slnk=192&pw=395
http://www.belisce.eu/mh/?id=s&slnk=192&pw=396
http://www.belisce.eu/mh/?id=s&slnk=192&pw=398
http://www.belisce.eu/mh/?id=s&slnk=192&pw=399
http://www.belisce.eu/mh/?id=s&slnk=192&pw=401
powered by Belkatalog CMS - J. K. "Gašo"                                       design by Marina Kardum