Naslovnica Sport u Belišću Aktivnosti Udruga Politika O Projektu Pravilnik objavljivanja Kontakt
Stranice u sklopu projekta
Korisni?o ime
XMLRSS kanal
Web povezuje ljude
3. Kolo Baraber vesla─Źka liga 16.06.2019
Papu─Źki maraton 08.06.2019
2. Kolo Barebar vesla─Źka liga 02.06.2019
Zagreb Night Trail 25.05.2019
Zagorje trek 11.05.2019
IRONMAN 5150 05.05.2019
1. Kolo Baraber vesla─Źka liga 05.05.2019
Jugova─Źa trail 27.04.2019
100 milja Istre 12.04.2019
Ban trail 06.04.2019
Memorijalna utrka "┼Żivot za ┼żivot" 03.04.2019
OTKRIVENA SPOMEN BISTA DARKA STRUGA─îEVCA IZ BOCANJEVACA 27.06.2019

Slika

  U utorak, dana 25. Iipnja 2019. godine, na Dan Dr┼żavnosti Republike Hrvatske, u nazo─Źnosti predstavnika lokalne i podru─Źne samouprave, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vjerskog, javnog i kulturnog ┼żivota grada Beliš─ça i Valpovštine te brojnih mještana Bocanjevaca, otkrivena je i blagoslovljena spomen bista Darka Struga─Źevca.

Bista je postavljena u dvorištu O.š. Bocanjevci na inicijativu udruge HVIDR-a Beliš─çe u spomen na poginulog hrvatskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata Darka Struga─Źevca iz Bocanjevaca koju je uz blagoslov i molitvu fra. Daria Micana, otkrila majka poginulog Darka, g─Ĺa. Marija Struga─Źevac u nazo─Źnosti obitelji.

Uvodnu rije─Ź pozdrava i dobrodošlice okupljenima te rije─Źi zahvale zaslu┼żnima za izgradnju spomen bist odr┼żao je Pavo Mileki─ç, predsjednik HVIDR-e Beliš─çe kojom prilikom je istaknuo:

„ Domovinski rat je temelj hrvatske dr┼żave. Poginuli branitelji su onaj temeljni kamen bez kojega ne bi bilo hrvatske dr┼żave i ─Źijom krvlju je natopljena hrvatska zemlja, što nikada ne smijemo zaboraviti. Oni nisu samo dio slavne hrvatske povijesti, nego su ┼żiva baština, vrijednost na kojoj se gradi suvremena Republika Hrvatska. Naši poginuli u Domovinskom ratu su naši heroji. Stoga ih nikada ne smijemo zaboraviti i moramo ih se s ponosom sje─çati. Okupili smo se danas ovdje ispred Osnovne škole u Bocanjevcima, na Dan Dr┼żavnosti Republike Hrvatske, kako bismo odali po─Źast svom suborcu, hrvatskom branitelju i dragovoljcu Domovinskog rata, Darku Struga─Źevcu, koji je brane─çi svoju domovinu i svoj dom polo┼żio svoj ┼żivot na oltar Domovine Hrvatske u vojno redarstvenoj akciji „Baranja“ dana 3. travnja 1992. godine. Kao dragovoljac Domovinskog rata, Darko je u Hrvatsku vojsku, postrojbu 107. Brigade Valpovo pristupio dana 20. studenog 1991. godine u kojoj je sudjelovao u osloba─Ĺanju Paulin Dvora i Vojno, redarstvenoj akciji „Baranja“. Darko je poginuo dana 03. travnja 1992. godine kao pripadnik 107. Brigade Hrvatske vojske u vojno, redarstvenoj akciji "Baranja" tako što je napuštenim sanitetskim vozilom pod jakom topni─Źkom i pješa─Źkom vatrom,tz JNA i srbo-─Źetni─Źkih snaga, krenuo u spašavanje svoja dva teško ranjena suborca, koja su ranjena ostala duboko u neprijateljskom teritoriju. Dolaskom do svojih teško ranjenih suboraca sanitetskim vozilom, ne obaziru─çi se na paljbu JNA i srbo-─Źetnika, pri okretanju s vozilom naišao je na protutenkovsku minu, kojom prilikom je tragi─Źno poginuo.

Posmrtni ostaci Darka Struga─Źevca i njegovih suboraca razmIjenjeni su tek dana 22. o┼żujka 1994. godine u Bilju a sahranjen je 06. travnja1994. godine na mjesnom groblju u Bocanjevcima.  „Pao je junak, jedan od brojnih koji su pali da bismo mi danas ┼żivjeli. I velik je to pad. Zar tuga u našim o─Źima, o tome rje─Źito ne govori. I ide narod, ide njegovo veli─Źanstvo hrvatski narod prema svom zemaljskom cilju, sigurno ide zahvaljuju─çi onima koji poput hrastova padaju, zahvaljuju─çi onima koji poput Darka dadoše ┼żivote svoje. Zato vas molim samo jedno. Kad vas sutra vaš sin ili unuk upita “što je to bilo 90-tih i kako smo došli do ovoga što danas imamo”, recite im: “Sine, to su ljudi od Boga poslani, vodili su narod svoj prema budu─çnosti, prema sre─çi”. A kad budete nabrajali imena onih koji su narod doveli do cilja, nemojte, molim vas, zaboraviti ime hrvatskog viteza i junaka Domovinskog rata, DARKA STRUGA─îEVCA“. Neka nam ┼żivi jedina i vje─Źna, najdra┼ża nam Hrvatska !

Nazo─Źnima su se potom obratili: Ravnatelj Osnovne škole Matija Petar Katan─Źi─ç Valpovo g. Dalibor Košuti─ç i izaslanik  ┼Żupana Osje─Źko-baranjske ┼żupanije g. Antun Bla┼żevi─ç koji su u svom obra─çanju nazo─Źnima podsjetili na va┼żnost ovakvih doga─Ĺaja u sje─çanju na Domovinski rat i istaknuli kako se ┼żrtva hrvatskih branitelja i Domovinski rat mora iznimno cijeniti i poštovati te da ovakvi doga─Ĺaji svima daju još ve─çu snagu da se istina o Domovinskom ratu i ┼żrtva hrvatskih branitelja nikada ne zaborave.

Sve─Źanost su prigodnim programom uveli─Źali: ┼żenska pjeva─Źka skupina „Bocanjev─Źanke“ iz Bocanjevaca, pjeva─Źki Zbor Matice umirovljenika Beliš─çe i solistica Nora Pastulovi─ç iz Beliš─ça.

Nakon sve─Źanosti otkrivanja biste u mjesnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova odr┼żana je misa Zadušnica koju je predvodio fra. Dario Mican.              

                                           

 

Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika       Slika Slika Slika Slika   Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika  Slika Slika Slika Slika Slika  Slika Slika Slika Slika Slika Slika SlikaSpomen na Darka Struga─Źevca 18.06.2019
HVIDR-a Beli┼í─çe na 74. Obljetnici sje─çanja na ┼żrtve poslijeratnog komunisti─Źkog zlo─Źina u Crnom potoku 16.06.2019

Slika

U subotu, 15. lipnja 2019. godine predstavnici udruge HVIDR-a Beliš─çe i udruge ratnih veterana Hrvatski Domobran, Ogranka Valpovo, sudjelovali su u obilje┼żavanju 74. Obljetnice sje─çanja na ┼żrtve poslijeratnog komunisti─Źkog zlo─Źina u Crnom potoku kod Našica izme─Ĺu sela Zoljan i sela Gradac Naši─Źki u šumovitom predjelu Krndije neposredno u zale─Ĺu tvornice cementa Našicecement d.d.

Mjestu gdje su tijekom lipnja 1945. godine jedinice Korpusa narodne odbrane Jugoslavije (KNOJ) i jedinice Jugoslavenske armije iz 17. krajiške brigade na ovaj šumski predjel dovodile nekoliko kolona s više stotina ┼żicom vezanih i iznemoglih zarobljenika, bivših vojnika Nezavisne Dr┼żave Hrvatske, ve─çina iz kolona sa Kri┼żnog puta i civila sa šireg naši─Źkog podru─Źja koje su ubijali i masakrirali vatrenim i ne vatrenim oru┼żjem i oru─Ĺem. Pucnjava i jauci po usmenoj predaji starijih stanovnika ─Źuli su se sve do sela Zoljana.

Tajnu ovoga najte┼żega zlo─Źina u povijesti naši─Źkog kraja u kojem je ubijeno i masakrirano preko 1500 osoba komunisti─Źka vlast pokušala je o─Źuvati strogom zabranom pristupa na to podru─Źje i tek nakon uspostave Republike Hrvatske po─Źetkom devedesetih godina izgra─Ĺeno je spomen obilje┼żje na kojem se u organizaciji udruge “Hrvatski domobran“ svake godine sredinom lipnja kroz veliki komemorativni skup uz slu┼żenje Sv. mise odaje po─Źast svim ┼żrtvama ovog stravi─Źnog komunisti─Źkog zlo─Źina.

┼Żrtvama komunisti─Źkog re┼żima te svima poginulima za Republiku Hrvatsku, odana je po─Źast polaganjem vijenaca, paljenjem svije─ça i koncelebriranom sv. misom za stradale na Crnom potoku koju su predvodili fra Marijan Vidovi─ç, fra Zoran Bibi─ç i fra Oktavijan Neki─ç.

Prigodne rije─Źi, brojnim gra─Ĺanima, predstavnicima ogranaka udruge “Hrvatski domobran” iz svih krajeva Republike Hrvatske i predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinslkog rata, uputio je predsjednik udruge “Hrvatski domobran” ogranka Našice gosp. ┼Żeljko Tomi─ç koji je pro─Źitao imena ┼żrtava za koje se zna da su tamo ubijene. 

Na┼żalost, do danas od strane hrvatskog pravosu─Ĺa nije pokrenuta niti jedna istraga, optu┼żnica ili sudski postupak protiv odgovornih osoba i zlo─Źinaca.

Stoga ne dopustimo da povijesne komunisti─Źke la┼żi budu naš putokaz u budu─çnost!

─îuvajmo i poštujmo dostojanstveno ovo mjesto mu─Źeništva i smrti kao svjedo─Źanstvo zla koje se dogodilo u lipnju 1945. godine.

HVIDR-a Beliš─çe

 

                Slika   Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika

 Potpisivanje ugovora sa Osje─Źko-baranjskom ┼żupanijom

Potpisivanje ugovora odr┼żat ─çe se u razdoblju od 10. do 14. lipnja 2019. godine u Osijeku u  Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehni─Źku kulturu, ┼Żupanijska 4. Molim ponesite pe─Źat. Potpisivat mo┼że osoba ovlaštena za potpisivanje, koja je kao takva navedena u Registru udruga.

Sve dodatne informacije mo┼żete dobiti na telefon 221-641, osoba za kontakt je Mandina Kljenak.

Branko BobinacPrikazano 16 do 30 od 2031  
Gagro d.o.o. Valpovo
Izgradnja i prodaja nekretnina

╚iŔak d.o.o. Valpovo
za proizvodnju, trgovinu i usluge
Restoran Jelengrad


Zanima Vas grad Beli??
Posjetite slu?bene stranice